De beste reistijd om Marokko te bezoeken is in het voorjaar (april, mei) en het najaar (september, oktober). De kuststreken zijn ook in de zomer prima te bezoeken. In deze periode zijn de temperaturen het meest aangenaam.
Omdat je in Marokko te maken hebt met zee, woestijn en bergen, kan je niet spreken van één klimaat. Het klimaat in Marokko is net zo divers als haar verschillende landschappen.
Woestijn
In de zomermaanden is het in het zuiden en oosten van Marokko bloedheet en valt er weinig neerlag. De gemiddelde temperatuur kan in juli en augustus oplopen tot 40 graden. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn behoorlijk groot. Het is wel mogelijk om in de zomermaanden de woestijn te bezoeken, met een aangepast programme. Maar eigenlijk is het voorjaar of het najaar de beste periode om een bezoek aan de Sahara te brengen.
Noord-Marokko
Het noordelijke deel van het land is vrij nat, vooral in het Rifgebergte en het Midden-Atlas vallen in de wintermaanden aanzienlijke hoeveelheden neerslag. Aan de noordkust van Marokko heerst een Mediterraans klimaat: een zeegebied met warme, vochtige winters en hete, droge zomers. Deze regio is ideaal om in de zomerperiode te bezoeken. Dit kan je prima combineren met een bezoek aan Fes of het blauwe stadje Chefchaouen.
Westkust
Aan de kust is de temperatuur door de zeewind heel aangenaam, er heerst een Noord-Afrikaans-Atlantisch klimaat; warme lucht, vochtigheid en hoge gemiddelde temperaturen. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot 25 tot 28 graden, maar door de krachtige wind voelt het er verrassend koel aan.
Eigenlijk is deze kuststrook het hele jaar door ideaal om te bezoeken. Prettig koel in de zomer en lekker warm in de winter. Ons favoriete stadje Essaouira is hiervoor de ideale uitvalsbasis.
Binnenland
De verkoelende invloed van de zee neemt in het binnenland af, de zomers zijn daardoor zeer heet. In de bergen heerst een hooggebergteklimaat met koude winters en matig warme zomers, in het zuiden hete zomers. In de winter kan het in het Hoge Atlasgebergte behoorlijk koud worden en kunnen sneeuwstormen wegen onbegaanbaar maken, zoals soms gebeurt bij de Aït Bougmez-vallei.
De beste reisperiode is ook hier het voorjaar of het najaar. De temperatuur is ideaal om mooie rondreizen te maken, naar zowel de woestijn, het binnenland, de bergen in en natuurlijk de kust.
Ramadan
De Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender waarop tussen zonsopgang, en zonsondergang gevast wordt. Een bezoek aan Marokko is in deze periode over het algemeen goed te doen, zeker voor de nieuwsgierige reiziger, maar men moet wel rekening houden dat overdag het openbare leven grotendeels stil ligt.
Afhankelijk van uw wensen hoeft het reizen in deze periode geen groot probleem te zijn. Het vraagt van u als toerist wel wat extra aanpassing, vooral als je het binnenland in gaat. Marokko verandert tijdens de ramadan en het biedt u al bezoeker ook de gelegenheid om deze bijzondere periode van nabij mee te maken. Lees in dit artikel meer over vakantie in Marokko tijdens Ramadan.
De beste reistijd
In de zomermaanden kun je het zuiden en oosten van Marokko beter mijden. Overdag is het er dan snikheet, terwijl het ’s avonds sterk afkoelt. Aan de kust is het eigenlijk altijd wel aangenaam, hoewel er in de winter met name aan de westkust meer kans is op neerslag. Het voorjaar en najaar is over het algemeen de beste reistijd om het land te bezoeken.
Wil je graag Marokko bezoeken meer informatie over wanneer je het beste kan reizen?. Neem dan contact met Marlucia Travel.