tips_vakantiegevoel

Herken je dit? Je hebt net een fijne vakantie achter de rug. Relaxen op het strand of je hebt juist actief nieuwe avonturen beleefd. Wat fijn, want reizen maakt immers gelukkig. En weer thuiskomen is ook altijd fijn, totdat … de wekker ’s morgen gaat. Ja hoor de dagelijkse routine begint: opstaan, aankleden, ontbijten, in de auto of op de fiets naar het werk. File? Vertraging met de trein? Waar was dat heerlijke vakantiegevoel ook alweer gebleven?

Vakantiegevoel vasthouden? Zo doe je dat!

Wist je dat het vakantiegevoel inderdaad beperkt houdbaar is? Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt dat het heerlijke gevoel al na zo’n twee weken tot een maand vervliegt. Je vakantiegevoel is dus inderdaad beperkt houdbaar. Dit wordt het ‘fade out effect’ genoemd. Lees hier enkele tips die je kunnen helpen je vakantiegevoel wat langer vast te houden. Ook als de dagelijkse routine weer begint.

 

1 Neem een souvenir mee

Neem een aandenken mee van je reis en dan bedoel ik niet een prularia die je in elke winkel kan kopen. Neem iets tastbaars dat echt hoort bij je reis of vakantieplek, zoals bijvoorbeeld een schelp of bijzondere steen. Maar ook een  mooie foto uitvergroten en op je bureau op je werk zetten kan helpen je vakantiegevoel opnieuw op te roepen.

souvenir vakantie hartje in het zand

 

2 Doe iets met je vakantiefoto’s

Misschien herinner je het nog van vroeger. Op vakantie maakte je 40 misschien 60 foto’s. Eenmaal thuis bracht je het fotorolletje naar de winkel en wachtte vervolgens een week in spanning op het resultaat. Eenmaal opgehaald bekeek je alle foto’s weer en liet je die aan familie en vrienden zien, om ze vervolgens op een later moment in je fotoalbum te plakken. Allemaal momenten waarop je de vakantie weer herbeleefd. Tegenwoordig maken we met honderden foto’s van onze vakanties met onze digitale camera’s en smartphones van onze vakanties … die we vervolgens op de computer opslaan en vervolgens zelden bekijken.

vakantiegevoel foto's afdrukken

Een regenachtige dag is het moment om iets te doen met die foto’s. Denk eens aan de eerste tip en zoek de mooiste uit om op je bureau te zetten. Of vergroot er enkele en hang ze aan de muur. Of maak online een fotoalbum en laat die afdrukken. Dat roept hetzelfde gevoel van vroeger op, want je kan hem vervolgens weer trots aan iedereen laten zien.

 

3 Omring je met vakantiegeuren

Huh? Jawel, wist je dat geuren herinneringen en emoties oproepen? Welke geuren doen jou denken aan je vakantie? Zonnebrandcrème misschien? Blijf maar lekker smeren dus als je weer thuis bent.

 

4 Probeer eens wat minder te “rennen”

Ik herinner me een bezoek aan de wekelijkse markt in mijn woonplaats. Druk bezocht en iedereen loopt, rent, praat en schreeuwt door elkaar, maar er bestond één plaats op de markt – een soort oase. De lokale olijven-man (zoals ik hem noemde), een Marokkaanse marktkoop man die heerlijke olijven, tapenades en bijzondere groeten verkocht. Wanneer je zijn kraampje binnenstapte verandere het ritme om je heen. Ineens was ik niet in Nederland, maar bevond ik mij in de relaxte sfeer die ik ken van de landen rondom de Middellandse Zee en Marokko. Alles gaat daar gewoon een tandje langzamer. Er is tijd om het fruit te voelen. Er is tijd om even te praten. Er is geen haast, je hoeft alleen maar daar te zijn.

vakantiegevoel pier verdwijnt aan de horizin

Zoek dit gevoel op. Tijdens je vakantie had je toch ook geen haast als je boodschappen ging doen
of moest eten? Neem die tijd ook in je dagelijkse leven.

 

5 Houdt bepaalde vakantiegewoontes vast.

Welke activiteiten heb je opgepakt tijdens je vakantie waar je je goed bij voelde? Ben je meer gaan bewegen? Was je vaker buiten? Of had je juist meer tijd om een boek te lezen. Leg deze gewoontes eens niet naast je neem als je weer thuis bent, maar houdt ze bewust vast en ga er thuis zo lang mogelijk mee door.

 

6 Wees eens wat minder online en zoek meer echt contact

Bijna één op de vijf Nederlanders zou vaker offline willen zijn en in plaats daarvan meer menselijk contact te hebben. (onderzoek uit 2015 Maurice de Hond iov Nuon). Ik herken dat wel, ook al ben ik natuurlijk graag op de hoogte, ik merk dat ik ook erg onrustig en snel afgeleid wordt door alle berichten die ik via social media krijg. Op vakantie hebben we vaak geen of minder verbinding met internet waardoor we onze social media minder vaak checken. Daardoor hebben we meer tijd voor elkaar en om daadwerkelijk om ons heen te kijken. Iets minder social media dus. Leg je smarttelefoon wat vaker weg. Kijk eens aan buiten in plaats van op dat schermpje als je in de trein zit. Of laat de telefoon uit als je met je collega’s gaat lunchen. Misschien dat jullie elkaar mooie verhalen over jullie vakantie kunnen vertellen. J Probeer het maar eens.

vakantie uitzicht vanuit treinraam

 

7 “Het leuke van vakantie is thuiskomen”

Dat is een bekende uitspraak van een vriendin van mij. En dat klopt ook wel. Hoe heerlijk is reizen ook vind, het is zo fijn om die eerste nacht weer in je eigen bed te slapen en naar je eigen toilet te gaan, enzovoort. Wat geniet is ’s morgens altijd van mijn favoriete boterham met hagelslag of kaas.  (tja eet je toch echt alleen in Holland). Het blijkt dat wanneer je weg bent geweest, je even extra zal genieten van deze “gewone” dingen die bij je heerlijke eigen leven horen.

vakantiegevoel thuis kat in bed

8 Boek alvast je nieuwe vakantie

Je bent nu heerlijk aan het nagenieten van je vakantiegevoel, je herinneringen en het weer thuiskomen. Wat is er heerlijk om ook weet vooruit te kijken naar een nieuwe reis of vakantie? Voorpret is namelijk net zo belangrijk als de vakantie zelf en de napret, want het heeft je al een geluksgevoel.

 

Waar gaat jouw volgende vakantie heen?

Weet jij al waar je volgende vakantie heen zal gaan? Een leuke stedentrip naar Marokko misschien? Of ben je daar al geweest? Neem dan eens een kijkje op de website van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR), daar vind je genoeg inspiratie voor de mooiste reizen over de hele wereld. Wil je dat we meedenken over jullie volgende vakantie? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Meer lezen?
Wist jij dat in Marokko de geiten in bomen klimmen?
Altijd al een woestijntcht willen maken? Dit is wat je absoluut moet meenemen
Slapen in een riad is een unieke ervaring

 

 

2 thoughts on “8 Tips om je vakantiegevoel langer vast te houden

  1. Ook een tip is een wereldkaart van Pinpoint Your Travel, voor het herbeleven van al je reizen en het vasthouden van je geluksgevoel door het reizen 🙂

    • admin

      Hoi Maurice, bedankt voor je tip. Dat is zeker een goede manier om de herinneringen aan je reis levendig te houden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit