Arganolie, het vloeibare goud van Marokko

In het Westen is arganolie net ontdekt, maar deze bijzondere en zeldzame olie heeft al een lange en rijke geschiedenis. Het wordt al eeuwenlang door Marokkaanse vrouwen gebruikt zowel als cosmetisch middel als in de keuken. Arganolie heeft een rijke nootachtige smaak, toch is de olie helemaal niet gemaakt van noten. De olie wordt geperst uit de pitten van de vruchten die aan de arganboom groeien.

Kostbaar

Arganolie heeft een prachtige diepe goud-gele kleur, toch is dat niet de enige reden waarom het ook wel het vloeibare goud van Marokko wordt genoemd. Zuidwest Marokko is de enige plaats ter wereld waar de arganboom groeit. Het proces om de olie te persen is tijdrovend en wordt volledig met de hand gedaan, op de manier zoals dat al eeuwen gebeurt. Het is hard werken en een tijdrovend proces. Er is ongeveer 30 kilo aan vruchten nodig en daarna ongeveer 15 uur arbeid, om één liter olie te maken.

Proces

De vrucht van de arganboom is aanvankelijk groen en krijgt in de loop van het seizoen een goud-gele kleur. In juli vallen de vruchten uit de boom. De vrucht zelf is bitter van smaak en wordt niet door mensen gegeten, maar de geiten zijn er dol op, ze klimmen er zelfs voor de boom in.

geiten die in bomen klimmen

De pitten worden uit de vruchten verwijderd en in de zon te drogen gelegd. Daarna begint het harde werk: met een steen slaan de vrouwen op de pit, zodat deze kan barsten (wist je dat de pit 18 keer harder is dan een hazelnoot). Nu kan het zaad uit de pit worden gehaald, waarna men het wat bitter smakende vliesje dat om het zaad zit verwijderd.

De zaden worden in een speciale stenen handmolen gemalen tot een dikke pasta. Uit deze pasta wordt vervolgens olie geperst. Het overblijfsel van de pasta wordt als veevoer gebruikt of er wordt een soort zeep van gemaakt.

Cosmetische en culinaire arganolie

Er zijn twee varianten van arganolie. Eén is voor culinaire doeleinden en de andere is voor cosmetisch gebruik. Wanneer men olie maakt om in de keuken te gebruiken worden de vruchtkernen eerst gebrand voordat men ze gaat malen. Dit versterkt de nootachtige smaak van de olie. Geroosterde pitten produceren overigens meer olie dan ongeroosterde pitten, daarom is culinaire olie wat goedkoper dan de cosmetische olie.

De tweede variant is de cosmetische olie. Deze wordt gemaakt van de rauwe, ongeroosterde pitten. De nootachtige geur is bij deze olie minder sterk en verdwijnt bovendien na enkele minuten.

Smaak

Arganolie heeft een zeer warme, rijke nootachtige smaak. Het is heerlijk om een salade, couscous, warme pasta of fruit. Je voegt de olie pas toe aan een gerecht nadat deze gekook is. Daarnaast is arganollie het “geheime” ingrediënt van een ander Marokkaans culinair genot: amlou. Wil je weten wat dat is? Lees dan onze blog over amlou.

Waar kan ik Arganolie kopen?

In Marokko natuurlijk! De beste plek is bij de echte argancoöperaties in de omgeving van Essaouira en Agadir. Wanneer je een reis bij ons boekt kunnen we zorgen dat je een bezoek brengt aan één van deze coöperaties. Neem voor meer informatie contact met ons op of bekijk één van de onze reizen naar de regio van Essaouira. In Marrakech is de arganolie ook op veel plaatsten te koop, let dan wel op dat je echte argan olie koopt en geen aangelengde soort. In Nederland kan je arganolie ook online kopen.

 

Wil je meer lezen?

Wat is het ideale Marokkaanse ontbijt?
De geschiedenis van Essaouira.
De lekkerste pannenkoeken uit Marokko.

 

One thought on “Arganolie, het vloeibare goud van Marokko

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit