Over het blauwe Chefchaouen wordt ook wel eens gezegd dat het één van de charmantste stadjes in Marokko is om te bezoeken. Het is in ieder geval een fotogeniek stadje. Gelegen op de helling, kruipt het stadje de berg op: wat opvalt zijn natuurlijk de blauwe straatjes en de blauwe huizen. De blauwe huizen zijn natuurlijk één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Chefchaouen, maar zeken niet de enige. In deze delen we de leukste bezienswaardigheden in Chefchaouen.
Blauwe medina
Dwalen door de oude, maar vooral blauwe medina is natuurlijk een must en waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom men naar Chefchaouen komt. Het levert prachtige fotogenieke momenten op elk hoekje. Wat extra leuk aan de oude medina is, is de gemoedelijke sfeer die er heerst, want de oude medina is een stuk rustiger dan die van Marrakech en Fes.
Het Kasbah Museum van Chefchaouen
In het centrum van de stad, naast het plein Uta el-Hammam, liggen de Andalusische Tuinen, welke een oase van rust vormen. Ze zijn ommuurd door hoge zandkleurige muren, waardoor ze als het ware een geheime tuin vormen.
In deze tuinen bevindt zich het Kasbah Museum, welke zeer de moeite waard is. Hier leer je meer over de culturele gebruiken van Noord-Marokko, onder andere door een prachtige collectie van vind je een collectie van ardewerk, wapens, boorduurwerk en andere oude ambachten.
Het Uta el-Hammam Plein
Elke stad heeft een plein en ook dit is een bezienswaardigheid in Chefchaouen die je niet mag missen. Het is het centrum van de oude medina en je vindt hier een mengeling van Spaanse en Arabische invloeden. Om het plein liggen vele restaurantjes, zo hoort dat natuurlijk ook. Aan het plein grenzen naast het Kasbah Museum ook de oude moskee, welke dateert uit de 15e eeuw.
In deze tuinen bevindt zich het Kasbah Museum, welke zeer de moeite waard is. Hier leer je meer over de culturele gebruiken van Noord-Marokko, onder andere door een prachtige collectie van vind je een collectie van ardewerk, wapens, boorduurwerk en andere oude ambachten.
Ras el-Ma Waterval
De Waterval Ras el-Ma bevindt zich aan de rand van de oude stad. Het is een kleine waterval en stromend water waar de vrouwen vroeger de was deden. Ook vandaag zie je de vrouwen hier hun tapijten wassen. Van oudsher is dit dus een ontmoetingsplaats voor de bewoners van de stad.
De jongeren gebruiken de waterval en het stromende water om af te koelen op warme dagen. Je hebt vanaf hier ook een mooi uitzicht over de stad. Wil je naar de Spaanse Moskee wandelen, dan is dit de plek om de oude stad uit te lopen.
Wandeling naar de Spaanse Moskee
Het uizicht bij de Spaanse Moskee is de beste plek voor een prachtig uitzicht over het stadje en de gehele vallei. Het is niet moeilijk hier naar toe te lopen, slechts een wandeling van 30 á 45 minuten, maar je moet er wel een beetje voor klimmen. Je verlaat de oude medina aan de oostkant, bij de Ras el-Ma waterval en je loopt langs één van de wandelpaden naar boven.
Het gebouw is in de jaren ’20 gebouwd en is onlangs gerenoveerd. Deze kleine moskee is gebouwd in de periode dat de Rif-bewoners vochten tegen de Spanjaarden die de omgeving wilden koloniseren.
De oude fondouk van Chefchaouen
Een fondouk was vroeger een soort herberg (ook wel caravanserai genoemd) voor reizende kooplieden. Deze bevindt zich voor begrijpelijke redenen altijd dichtbij de souk (=markt). Handelaren en kooplieden konden hier verblijven, terwijl ze hun dieren op de binnenplaats konden laten rusten. De oude fondouk van Chefchaouen bevindt zich tegenover het Uta el-Hammam Plein en momenteel werken er ambachtslieden. Ideaal om te kijken hoe zij hun mooie producten maken.
De watervallen van Akchour
De prachtige omgeving is op zichzelf al één van de bezienswaardigheden in Chefchouaen. Op ongeveer 30 minuten rijden liggen in de Talembote Vallei de watervallen van Akchour. Je kan kiezen uit verschillende routes, naar verschillende watervallen en de zogenaamde “brug van God”. Vanaf de dam (waar de auto stopt) is het ongeveer 2 uur lopen naar de grote waterval. Het is mogelijk om te zwemmen in het (koude) water, wat je bij warm weer ook zeker mensen zal zien doen.