Liever zou ik te voet of per fiets willen reizen, zonder klok en ook zonder bestemming zodat ik stukjes van wat er op mijn pad komt rustig en intens kan beleven. Ik wil de wereld naar me toe laten komen er mijn in ziel laten nestelen. Mijn doel is open te staan voor wat er beweegt op dat mysterieuze pad. Ik wil overal bij horen, zoek het gevoel van vrijheid en betrokkenheid.

Daarom pak ik regelmatig mijn oude mountainbike en reis ik in mijn eentje door Marokko, ik bezoek de dorpen buiten de bewoonde wereld. Op zoek naar belevenissen en tijd doorbrengen met anderen.Wk43 Fietstocht Marokko

Op een dag was ik onderweg. Mijn zintuigen staan op scherp, ze krijgen prikkels door van wat ik zie, hoor en ruik. Een geluid in de verte roept mij en geeft me richting, ik word nieuwsgierig. De adrenaline begint te stromen, de belofte van een boeiende ervaring.

Al snel zie ik de schaapherder. Zijn hond begint te blaffen. De man zwaait met zijn stok in de hand en wenkt naar mij. De schapen en geiten lopen in een chaotische harmonie door elkaar, zoals zoveel in Marokko. Met een glimlach wordt “Salam Aleikum” (Vrede zei met u) gezegd. Ons gesprek begint.

WK43 Schaapsherder Marokko

De hond blijft blaffen, de vriendelijke man geeft het dier bevel tot zwijgen en de hond gaat een eindje verderop rustig liggen. De schaapsherder vraagt me waar ik vandaan kom. Ik vertel dat ik de drukte van de stad ben ontvlucht en nu mijn volledige vrijheid wil benutten. Ik zoek de stilte. “En ik zoek de bewondering van jou als mens”, zeg ik tegen hem. “We zijn toch allemaal broeders van elkaar? We lopen op dezelfde planeet, we benutten wat de aarde ons verschaft en ademen zelfde lucht. We zijn één familie en het lijkt soms alsof we de kluts zijn kwijtgeraakt.”

Wk43 Schapen in Atlas Marokko

Hij onderbreekt me en met een glimlach nodigt hij mij uit om bij hem een kop thee te gaan drinken. Ik antwoord dat ik verder door wil fietsen voor het donker wordt. Hij glimlacht en met rustige toon zegt hij : “Wat maakt het uit waar je vanavond eindigt, insallah? Je bent voor mij een geschenk  van god en je bent mijn gast vandaag!”

Ik vertel een volgende keer verder over mijn ontmoeting met de schaapsherder. Heb jij verhalen over bijzondere, onverwachte ontmoetingen?

-Latif Laaouina-

Lees ook mijn blog over onze Verrassingsreis naar Marokko.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit