Wist u dat het vandaag feest is in een groot deel van de wereld? In Marokko noemen ze het Eid-Al-Fitr, in Nederland staat dit feest bekend onder de naam Suikerfeest. Met dit feest wordt het eind van de vastenmaand Ramadan gevierd, het is binnen de Islam één van de grootste feesten van het jaar.
Op Eid-al-Fitr vieren de moslims dat de vastenmaand voorbij is. Tijdens de maand Ramadan mogen gelovige moslims een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en geen geslachtsgemeenschap hebben. Op deze manier wil door te vasten de ziel zuiveren en Allah bedanken. Wanneer deze periode voorbij is, vieren ze gezamenlijk feest.
Waar komt de naam Suikerfeest dan vandaan?
De Arabische en Marokkaanse benaming voor dit feest is niet Suikerfeest. Deze benaming komt vermoedelijk voort uit een Nederlandse vertaling uit het Turks voor de benaming van dit feest, ‘Şeker Bayrami‘. De oorspronkelijke Arabische benaming is echter Eid-al-Fitr, wat “het feest van het breken van het vasten” betekent.
Hoewel bijvoorbeeld binnen de Turkse gemeenschap de term Suikerfeest algemeen gehanteerd wordt, kunnen niet alle moslims zich hierin vinden. De oorzaak hiervoor is het gegeven dat de benaming Suikerfeest slechts betrekking op zoetig eten heeft en dat is zeker niet het geval.
Sjawwal, de tiende maand
Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender, de tiende maand wordt sjawwal genoemd. Op de eerste dag van deze tiende maand wordt Eid-al-Fitr gevierd. Men staat vroeg op en besteed extra aandacht aan zichzelf: men wast zich, trekt de mooiste kleren aan. Na zonsopgang eet men iets, om te vieren dat het vasten voorbij is.
Daarna gaat men naar de moskee om naar de preek van de Imam te luisteren. Hiermee is Ramadan echt voorbij. De rest van de dag gaat men bij familie en vrienden op bezoek. Er worden veel lekkernijen gegeten en men geeft elkaar cadeautjes, sommige vrouwen versieren hun handen met henna die symbolisch is voor geluk. Men gebruikt deze dag ook om oude ruzies en conflicten te verbannen en elkaar te vergeven, voor een nieuwe blanco bladzijde. Ook gaat men naar de begraafplaats om de overledenen te bezoeken en daar, in hun nagedachtenis, de koran te reciteren.
Eid Mubarak
Eid Mubarak is een traditionele islamitische felicitatie. Eid slaat op de festiviteiten zelf en Mubarak betekent gezegend, men wenst elkaar dus een Gezegend Feest. Deze felicitatie wordt bij alle feesten gehandhaafd, zoals bij Eid-al-Fitr (Suikerfeest) en Eid-al-Adha (Offerfeest). Dus wens elkaar vandaag Eid Mubarak.
Wil je weten wat men traditioneel eet op Eid-al-Fitr? Kijk dan hier.
Meer weten?
Negen vragen en antwoorden over de Ramadan.
De lekkerste Marokkaanse Pannenkoeken.
Alles over de echte Marokkaanse muntthee.
Bronvermelding: