Geheime tuinen van Marokko

Marokko wordt geassocieerd met droge gebieden, woestijnen, ruige streken gepaard gaand met extreem warme temperaturen, maar wanneer men het land bezoekt en daar rondreist zijn de verrassingen in de natuur enorm groot, dat varieert van knal rode bergen tot eindeloze groene valleien en landerijen. Dit maakt Marokko één van de meeste gevarieerde landen ter wereld.

Marokkanen zijn daarnaast ook vermaarde tuinliefhebbers. Soms moet je even zoeken, want de tuinen bevinden zich vaak verscholen achter muren en deuren. Maar als je die dan binnenstapt dan stap je in een andere mystieke wereld vol uitbundig groen en bloemen in alle kleuren. De komende weken gaan we een aantal van de mooiste en meest opmerkelijke tuinen van Marokko bespreken.

De geschiedenis van de Arabische Tuin

Allereerst zullen we op de geschiedenis van de Arabische Tuin ingaan. Waarin we de belangrijke rol bespreken die tuinen in de Arabische en Islamitische wereld innemen. Dit is onlosmakelijk verbonden met de opzet en de plaats in de samenleving van de hieronder besproken tuinen.

De Tuin van Majorelles – Marrakech

Marrakech_Majorelle_02De tuin staat bekend als Jardin Majorelles, vernoemd naar haar ontwerper de Franse schilder Jacques Majorelles. Opmerkelijk zijn de kobaltblauwe gebouwen. De tuin is niet alleen een ware oase in de drukte van de stad Marrakech, zij is een inspiratiebron voor vele kunstenaars. Je vindt er ook het Museum van Islamitische Kunst en een gedenkmonument voor de Franse mode-ontwerper Yves Saint Laurent, die de tuin ooit kocht om haar te behoeden voor afbraak.

Andalusische Tuin – Rabat

Uitkijkend over de zee, ligt in Rabat de oude Kasbah Oudaias. Binnen de kasbah vind je, verborgen achter muren, de Andalusische Tuin. Je kan hier heerlijk zitten tussen de bomen en planten en genieten van de tranquile sfeer.

JardinJnanSbil02Jardin Jnan Sbil – Fès

Aan de rand van de oude medina van Fès vind je de prachtige paleistuin Jardin Jnan Sbil. Je kan hier struinen langs mooie palmlanen. Er zijn meer dan 3000 plantensoorten te vinden. De tuin is gratis toegankelijk.

De Tuinen van Bahia Paleis – Marrakech

Het luxieuze Bahia Paleis werd eind van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Ahmed Ibn Moussa, ook wel Ahmed “Bahia” genoemd, wat Ahmed De Schone betekend. En later uigebreid door zijn zoon Ba Ahmed.

Er wordt gezegd dat hij dit paleis bouwde voor zijn echtgenotes en concubines, die ieder een eigen kamer kregen. Totaal heeft het paleis zo’n 160 kamers, verspreid over meerdere gebouwen. Je kan dwalen door de talrijke poorten en gangetjes, maar vooral ook door sprookjesachtige tuinen.

De Tuinen van Mendoubia – Tanger

Deze tuin, gelegen naar de Grand Socco, wordt geflankeerd door de elegante koloniale gebouwen die het internationale karakter van de stad symboliseren. De tuin is vooral heel bijzonder vanwege de meer dan 800 jaar oude banyan-boom die er staat. Er zijn mooie fonteinen en een monument van meer dan 30 kanonnen. De vele bomen maken dat dit een favoriete plaats is voor bezoekers om af te koelen van de hitte van de dag.

Menara Tuin – MarrakechMarrakech_Menara

Een stukje buiten de stad, op loopafstand, liggen de Tuinen van Menara. Door deze tuin kan je heerlijk wandelen onder de olijf- en fruitbomen. Het hart van de tuin is een prachtig paviljoen die ligt aan een grote vijver. De vijver maakt deel uit van een uitgekiend irrigatiesysteem.

De tuinen van Agdal – Marrakech

Deze tuin is erg oud en stamt uit de 12e eeuw. De Tuinen van Agdal liggen naast het Dar-el-Hana paleis en is totaal zo’n 500 hectare groot, waarvan slechts een gedeelte toegankelijk is. De tuin is beperkt open.

De olijf- en fruitbomen worden van water uit het Hoge Atlasgebergte voorzien door middel van een ingenieus irrigatiesysteem. Regelmatig worden er feest gegeven in de tuin. Als je de tuin wil bezoeken, controleer dan vooraf of hij open is.

Riads, de werkelijk verborgen tuinen

De werkelijk verborgen tuinen in Maroko zijn de Riads. Het woord Riad komt van het Arabische woord ‘ryad’ dat tuin betekent. Over het algemeen zijn de gebouwen rondom een binnentuin gebouwd. De ramen richten zich naar binnen op de binnentuin en er zijn geen ramen in de buitenmuren. Vanaf de buitenkant heb je vaak niet door welke prachtig er zich achter een ogenschijnlijk onooglijk deurtje bevindt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere tuinen of wil je ook eens slapen in een authentieke riad. Neem dan contact op met Marlucia Travel.


Bronvermelding:

http://www.theguardian.com/travel/gallery/2013/apr/24/gardens-of-marrakech-morocco-in-pictures

Home


http://www.europesetuinen.nl/tuinen-nl-morokko.htm
http://www.visitmorocco.com/index.php/dut/Ik-ga-naar/RABAT/Authentiek
https://nl.wikipedia.org/wiki/Riad_(huis)

Dit artikel is geschreven door: Marleen Nijdam

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit