Geschiedenis Essaouira

Ons meest favoriete plekje in Marokko is Essaouira. Dit relaxte en charmante kustplaatsje ligt op slechts 2,5 uur rijden van Marrakech. Dat maakt het een makkelijk dag uitstapje vanuit Marrakech, maar het is absoluut de moeite waard om er wat langer te blijven voor een zonvakantie of een stedentrip. In dit artikel vertellen we meer over de geschiedenis van Essaouira.

Essaouira was ooit dé havenplaats van waaruit de spullen die door de karavanen vanuit Timboektoe werden verscheept naar plaatsen elders op de wereld. Tegenwoordig is het vooral een heel relaxte plek. De hippies vonden er ooit een thuisbasis en tegenwoordig komen veel (kite)surfers. In dit artikelen vertellen we je meer over de geschiedenis van ons meest favoriete stadje in Marokko.

blauwe boten Essaouira


Geschiedenis van Essaouira begint al bij de Romeinen

Het charmante kuststadje Essaouira ligt op een lang, smal, rotsig schiereiland aan de Atlantische Oceaan. De Romeinen stichtten er al een nederzetting rond de eerste eeuw voor Christus. Men had ontdekt dat  zich in de zee vlakbij de kust de Murex slakken leefden. Deze slakken scheidden een purperachtige vloeistof uit  waarmee stoffen konden worden geverfd. De kleur purper mocht in het Romeinse rijk alleen door hoogwaardigheidsbekleders gedragen worden.

Wil je meer weten over de aanwezigheid van de Romeinen in Marokko, lees dan onze blog over de ruïnes van Volubilis.

De magie van Volubilis


Mogador

De Portugezen vestigden zich hier in de 15e eeuw en bouwden er een fort. Je vindt hier nog steeds restanten van terug. Ze gaven de stad de naam Mogador. Mogador floreerde en groeide in de eeuwen erna uit tot één van de belangrijkste havens en handelsstad van Marokko.

Fort Essaouira

Timboektoe

Mogador was reeds het eindpunt van de Mali-Timboektoe route. Sultan Mohamed Ben Abdellah vatte in de 18e eeuw het plan op om van Essaouira het belangrijkste handelscentrum van Marokko te maken. De stad werd opnieuw ontworpen en door de vestiging van verschillende stammen uit de regio, waaronder een grote Joodse gemeenschap en enkele Europese consulaten, groeide Mogador uit tot een belangrijke uitvoerhaven naar Europa en andere delen van de wereld. Mogador werd zo de eerste haven die op grote schaal handel dreef met de niet-islamitische wereld. Door de groei van Casablanca in de 20e eeuw verloor Mogador uiteindelijk haar betekenis als handelshaven en werd een charmant vissersplaatsje.

Stranden van Marokko


Gnaoua (of Gnawa)

Marokko kent diverse muziekstijlen, maar Essaouira is onherroepelijk verbonden met de Gnaoua-muziek. Gnaoua is een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse cultuur, maar haar oorsprong ligt in West-Afrika. Slaven die naar Marokko werden gebracht namen naast hun tradities en gebruiken ook hun  muziek mee, zo ook naar het eindpunt van de handelskaravaanroutes: Essaouira. In deze mengeling van volken en culturen in dit havenstadje ontstond de Gnaoua-muziek.

Het is een mix van Berberse, Afrikaanse en Islamitische spirituele liederen en ritmes. Het is niet alleen bedoeld om naar te luisteren of te dansen. Het wordt oorspronkelijk gebruikt in speciale ceremonies. Sterk verbonden aan soefische tradities. Eénmaal per jaar vindt er in Essaouira het Gnaoua-Festival plaats.

gnaoua festival essaouira

Joodse gemeenschap in Essaouira

In Marokko heeft de Joodse gemeenschap meer dan tweeduizend jaar harmonieus samengeleefd en met andere gemeenschappen in de samenleving. De Joodse geschiedenis van Marokko begint al ver voor de komst van de islam. Marokkaanse Joden zijn in twee grote golven naar Marokko gekomen:  De eerste groep arriveerde vermoedelijk in Noord-Afrika na de vernietiging van de eerste tempel in Jeruzalem in 586 v.Chr. 

De tweede golf kwam bijna twee duizend jaar later in de 15e eeuw: gevlucht en verjaagd door de Spaanse Inquisitie van koningin Isabelle kwamen de Joden uit het Islamitische Al-Andalus en vestigden zich in Marokko. Deze gemeenschap werden vaak als tussenpersonen gebruikt door de sultans voor de handel met Europa. Dit verklaart dat de bevolking van Essaouira, de belangrijkste havenstad van het land, ooit voor de helft bevolkt werd door de joden.

Mini-Vakantie Marrakech Essaouira


Nieuwe naam: Essaouira

In de 20e eeuw kreeg de stad haar huidige naam: Essaouira. Er is geen eenduidigheid over de oorsprong en betekenis van deze naam. Essaouira is tegenwoordig vooral bekend onder toeristen als een heerlijke bestemming om te ontspannen. Het klimaat in Essaouira is het hele jaar door zacht en prettig. Wanneer het in de zomer in het binnenland zinderend heet kan zijn zorgt de zee en de wind voor heerlijke verkoeling.

Jimi Hendrix in Essaouira

De komst van de hippies begin jaren zeventig speelt een grote rol in de huidige sfeer van het stadje en de meer recente geschiedenis van Essaouira. Rocklegendes als Jimi Hendrix en Cat Stevens bezochten de stad. Essaouira werd al snel een bestemming voor jongen mensen en artiesten. Zij drukten een belangrijke stempel op het huidige culturele toeristische klimaat. Er ademt een ontspannen sfeer die zowel Mediterraans als Marokkaans aandoet.


Stedentrip of strandvakantie?

De geschiedenis van Essaouira is interessant en divers. Heb je zin om in Essaouira op vakantie te gaan? Lees ook eens onze blog over de bezienswaardigheden in Essaouira. Het mooie zandstrand nodigt uit tot zonnen en de blauw-witte medina is een heerlijke plek om rustig te struinen en te winkelen. In de haven kan je vis kopen die net vers is gevangen en ter plekke kan laten bereiden, een ultieme culinaire beleving. In de omgeving bevinden zich de Argan-coorperaties waar de exclusieve arganolie wordt gemaakt. En Essaouira is natuurlijk ook bekend om het Gnaoua-Festival in het voorjaar. Kortom er zijn genoeg activiteiten in Essaouira.

boek zonder stress je familievakantie

Wil jij Essaouira bezoeken?

Neem dan contact met ons op. Wij kunnen een reis op maat voor je samenstellen.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit