geschiedenis van Meknes

Het is alweer lang geleden dat Meknes de hoofdstad was van Marokko, niettemin mag het zich daardoor Koningsstad noemen. De stad wordt ook wel het Versailles van Marokko genoemd en dat is zeker niet vreemd, vanwege de vele paleizen, moskeeën, de oude stallen en de prachtige tuinen.

De stad is weliswaar minder bekend dan de overige drie koningssteden (Fès, Rabat en Marrakech), maar dat wil zeker niet zeggen dat Meknes minder de moeite waard is om te bezoeken. Integendeel, je kan Meknes makkelijk beschouwen als een verborgen juweeltje.

 

Meknassa es Zitoun

De regio werd al in de Romeinse tijd bewoond, dit blijkt onder meer uit de nabij gelegen ruïnes van Volubilis. De naam van de stad komt van Meknassa, de naam vaneen Berber stam die zich in de 9e eeuw in deze waterrijke en vruchtbare regio vestigde. De leider van de stam werd Meknassa es Zitoun genoemd, “Meknes van Olijven”.

koninklijke stallen Meknes

Koningsstad

De huidige stad werd in de 11e eeuw door de Almoraviden gesticht als militaire nederzetting. Al snel ging het de stad voorspoedig, waardoor een concurrerende dynastieën er regelmatig hun ook op lieten vallen. Geen van deze dynastieën echter kozen Meknes als hun belangrijkste stad. Dit veranderde met de komst van weer een nieuwe dynastie: De Alwaieten onder leiding van Sultan Moulay Ismael.

 

Versailles van Marokko

De nieuwe Sultan Moulay Ismael koos Meknes in de zeventiende eeuw uit als de hoofdstad van het koninkrijk en wilde het tot de mooiste van de koningssteden maken. Sultan Moulay Ismael hield van stijl en grandeur en nam zijn nieuwe hoofdstad voortvarend onder handen. Zijn plan was ambitieus: het doel was de stad in minder dan vijftig jaar te transformeren in een architectonisch wonder.

Groene daken MeknesDat lukte, Meknes veranderde is een indrukwekkende stad, waarin duidelijk te zien is dat hij zich liet inspireren door de Moors-Spaanse bouwstijl. Schitterend met goud en het mooiste keramiek. In deze context wordt hij ook wel vergeleken met de Franse koning Lodewijk XIV en wordt Meknes ook wel het “Versailles van Marokko” genoemd. Dankzij het waardevolle artistieke erfgoed is de stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Mausoleum van Moulay Ismael

Overigens aarzelde hij niet om daarvoor niet alleen het nabijgelegen Volubilis te laten plunderen, maar ook en het prachtige El-Badi Paleis in Marrakech. Vervolgens bouwde hij een hoge, meer dan 40 kilometer lange muur om de stad heen, met prachtige poorten die toegang verlenen aan de stad. En niet te vergeten zijn eigen mausoleum, waarin hij later is bijgezet. Er wordt gezegd dat de stad gebouwd is door ruim 2000 christen slaven en meer dan 20.000 dwangarbeiders.

Mausoleum Meknes

Alawieten dynastie

Moulay Ismaïl bleef lang aan de macht en regeerde zo’n 55 jaar. Na zijn door in 1727 brak er een burger oorlog uit, met name tussen zijn zonen. Dit deed de stad geen goed. In 1755 verrichte dezelfde aardbeving die Lissabon verwoestte, ook enorme schade aan in Meknes. Sultan Moulay Ismael behoorde tot de Alawieten dynastie, dit is dezelfde dynastie waar ook de huidige koning lid van is.

koninklijke stallen MeknesTegenwoordig

Tegenwoordig is Meknes een groot economisch centrum in de regio en de zesde grote stad van Marokko. De omgeving van Meknes is erg vruchtbaar en de regio staat bekend om haar fruit- en olijventeelt.

Toerisme speelt ook een belangrijke rol, toch is Meknes veel minder bekend dan de andere grote steden in Marokko, als Marrakech, Rabat, Casablanca en Fès. Een bezoek aan Meknes is daarom extra interessant, Buiten de toeristische drukte, kan je in alle rust één van de mooiste Marokkaanse steden bezoeken.

 

Contact

Ben je nieuwsgierig geworden naar Meknes en wil je deze stad, eventueel samen met de andere koningssteden, bezoeoen? Neem dan contact op met Marlucia Travel.

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit