kameel versus dromedaris

Een aanrader als je in Marokko bent is een tocht te maken door de woestijn en daar te overnachten. Op een kameel natuurlijk, ik bedoel eigenlijk een dromedaris. Er zijn namelijk geen kamelen in Marokko! Toch? Daarover ontstaat vaak een discussie. Verwarrend! En ik houd juist van duidelijkheid, daarom heb ik het even uitgezocht, dus bij deze: de kameel versus dromedaris.

Verschillen tussen dromedaris en kameel

Kamelen hebben twee bulten en hun officiële naam is Camelus bactrianus. Een dromedaris heeft één bult en wordt Camelus dromedarius genoemd. In veel talen wordt er trouwens geen onderscheid gemaakt en noemt men beide soorten gewoon kameel.

Er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee soorten, naast het overduidelijke verschil van het aantal bulten op hun rug. De kameel is namelijk kleiner en wat dikker en heeft een dikkere en langere vacht dan de dromedaris.
Dit heeft onder andere te maken met de leefomgeving van beide dieren. De kameel komt uit Centraal Azië, denk onder andere aan Mongolië en China. Het is daar een stuk kouder dan de leefomgeving van de dromedaris. De dromedaris komt uit het Midden-Oosten en is gebouwd voor de hete woestijnen zoals de Sahara.

kameel

Leven in de woestijn

Ik ben dol op deze bijzondere dieren. Wist je bijvoorbeeld dat het de grootste zoogdieren zijn die zich hebben aangepast aan het leven in de woestijn. Zoals je misschien wel weet spelen de bulten op hun rug daarbij een belangrijke rol: kamelen en dromedarissen gebruiken deze bulten voor de opslag van vet. Op deze manier beschikken ze als het ware over een reserve-voorraad voedsel die ze op hun rug meedragen. Wanneer er geen voedsel of water aanwezig is, wordt dit vet verbrand. Bij die verbranding komt ook water vrij, waardoor deze dieren niet alleen lang zonder voedsel kunnen, maar ook lang zonder water. Een dromedaris kan meer dan een kwart van zijn lichaamsgewicht verliezen zonder in levensgevaar te komen. Wanneer een dromedaris langere periode niet heeft kunnen eten, kan je dit zien aan zijn bult, deze gaat dan slapper hanger. Indrukwekkend toch?

Manier van lopen

Wanneer je wel eens op een kameel of dromedaris hebt gezeten, weet je dat dit een – op zijn zachts gezegd- bijzondere beleving is. Ze hebben namelijk een aparte manier van lopen, o ja ik herinner me de eerste keer op een rug van een dromedaris nog goed. We noemen deze manier van lopen de telgang. Dit houdt in dat eerst de beide poten van ene zijden gelijktijdig verplaatst worden en vervolgens de poten aan de andere zijde gelijktijdig verplaatst worden. Hierdoor ervaar je, wanneer je op de rug van een dromedaris of kameel zit, een schommelden beweging waar de meeste mensen in het begin erg aan moeten wennen (ik dus ook).

Op deze manier kunnen ze dagenlang met een gemiddelde snelheid van 3,5 kilometer per uur lopen, je kan je voorstellen dat ze daardoor ideaal waren voor het gebruik bij karavanen.

De dromedarissen in Marokko

De “kamelen” in Marokko hebben één bult op hun rug en zijn dus dromedarissen, maar men noemt ze in Marokko kameel. Dromedarissen komen zelden in het wild voor en ook in Marokko zijn eigenlijk alle dromedarissen gedomesticeerd. De kuddes die je soms “in het wild” ziet lopen volgen hun eigenaren wanneer die weer verder trekken.

Dromedarissen zijn over het algemeen zachtaardige dieren, maar de leider van de kudde kan agressief worden als deze het gevoel heeft dat er gevaar dreigt. Je kan ze eigenwijs en koppig noemen? Of misschien weten ze zelf gewoon het best wat goed voor ze is.

ontdek de zandduinen van Marokko

Een tocht op een dromedaris?

Kameel versus dromedaris? Het is geen strijd, het zijn gewoon prachtige dieren. Wil je zelf een tocht maken op een dromedaris? Dat kan. Wij kunnen een mooie reis voor je samenstellen waarin een korte of lange tochten door de woestijn zijn opgenomen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen?
De afgelegen zandduinen van Erg Chigaga
Wat moet ik inpakken voor een tocht door de woestijn?
Wist jij dat de geiten van Marokko in bomen klimmen?

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit