De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims, overal in de wereld. Het is de negende maand van de Islamitische kalender en de maand waarin moslims ongeveer dertig dagen vasten. Het exacte tijdstip van deze maand verschuift elk jaar met ongeikveer 11 dagen naar voren ten opzichte van de westelijke (of beter: gregoriaanse) jaartelling. Ben je Marokko tijdens Ramadan? Dan zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten.
Lees vooraf over Ramadan
Eigenlijk is het simpel, wanneer je een nieuwe plek bezoekt is het goed om de lokale gebruiken te kennen. Marokko is een Islamitisch land en we raden aan om je vooraf een beetje in te lezen wat Ramadan precies inhoudt indien je hier tijdens deze periode heen gaat. Lees bijvoorbeeld hier negen vragen en antwoorden over Ramadan.
Tijdens een periode van ongeveer 30 dagen vasten moslims over de hele wereld van zonsopgang tot zonsondergang. Gedurende deze periode mogen zij niet eten, drinken, roken of geslachtsgemeenschap hebben. Het vasten begint bij het aanbreken van de dageraad en eindigt met het ondergaan van de zon. Dit is het dagelijks verbreken van het vasten en wordt Iftar (of Iftaar of Ftour) genoemd. Lees meer over de traditionele Marokkaanse gerechten tijdens Ramadan.
Als toerist en reiziger hoef je niet te vasten
Indien je geen moslim bent, wordt er in Marokko tijdens Ramadan niet van je verwacht dat je meedoet aan het vasten. Je kan gewoon overdag eten en drinken in cafés en restaurants. Uit respect en consideratie zouden we afraden om buiten op straat overdag te eten en te drinken. Dat is gewoon niet zo netjes.
Pas je dagritme aan
Eigenlijk zal Ramadan geen al te grote invloed hebben op je reis, zeker niet als je de grotere steden als Marrakesh en Agadir bezoekt.
Hoewel er in deze periode over het algemeen wat minder toeristen komen, draait het gewone leven grotendeels gewoon door. En dit geldt zeker voor de toeristenbranche.
Tip: veel hotels bieden juist in deze periode aanzienlijke kortingen aan.
Overdag is de sfeer op straat op straat anders, het tempo ligt lager er is minder beweging. In de namiddag wordt het drukker, een paar uur voor iftar worden de boodschappen gedaan op de groentemarkten. Restaurants, cafés en supermarkten in de grote steden zijn gewoon open.
Plan iets meer vooruit
Net zoals in Nederland en België zijn er rondom feestdagen vaak aangepaste openingstijden. Controleer tijdens deze periode goed de openingstijden van de monumenten en bezienswaardigheden die je wilt gaan bezoeken. De meeste winkels zijn in de ochtend gesloten en gaan pas paar uur voor Iftar open. Groentemarkten worden massaal bezocht.
‘s Avonds, wanneer de Iftar aanbreekt, gaan alle winkels dicht, de anders levendige straten zijn dan uitgestorven. In een stad als Marrakesh is dat een bijzondere beleving, omdat deze stad anders nooit stil is.
In de loop van de avond neemt het publieke leven echter weer zijn volle vaart en gaat men naar buiten en bij elkaar op bezoek. Elke avond is het weer een gezellig sfeer op straat en cafés. Men ontmoet elkaar op pleinen en er worden veel spelletjes gespeeld zoals kaarten en dammen.
Zet je klok op de juiste tijd
Marokko doet sinds het najaar 2018 niet meer mee aan de zomer- en wintertijd zoals we die in grote delen van Europa ook hanteren. Tijdens de Ramadan wordt de tijd vaak wel verzet en keert Marokko terug naar wintertijd. Dit kan soms gevolgen hebben voor je vliegtijden.
Aan het eind van Ramadan viert men het feest Eid al Fitr, in Nederland noemen wij dat het Suikerfeest. Eid-al-Fitr betekent eigenlijk: het Kleine Feest en vind plaats op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische jaartelling.
Geef je eraan over
Een bezoek aan Marokko tijdens de Ramadan bied je de kans om van dichtbij de Marokkaanse en Islamitische rituelen en tradities mee te maken. Je zal aspecten van de Marokkaanse cultuur zien die je de rest van het jaar niet zal beleven.
Mensen komen samen in moskeeën en op straat. Er wordt speciaal eten bereid dat men alleen tijdens Ramadan eet.
Deze tijd van het jaar is heel belangrijk voor moslims en je zal vanzelfsprekend worden aangestoken met het spannende en feestelijke gevoel wat er in het hele land hangt.
Roken en alcohol
Roken en alcohol drinken tijdens de Ramadan in not-done. Het roken van een sigaret in het bijzijn van anderen of op straat wordt als absoluut onbeleefd beschouwd en zou kunnen zorgen voor confrontaties, wees hier mee dus voorzichtig.
Gedurende het jaar is op veel plaatsen alcohol te verkrijgen in Marokko (officieel alleen voor niet-moslims, meestal in grote supermarkten). Dit is echter vaak niet het geval tijdens Ramadan, ook veel restaurants zullen tijdens deze periode geen alcohol schenken.
Wil jij naar Marokko tijdens Ramadan?
Een bezoek aan Marokko tijdens Ramadan is geen belemmering voor de nieuwsgierige reiziger. Integendeel, het geeft juist een extra ervaring, want je krijgt op deze manier de kans om het land op een bijzondere manier te leren kennen. Buiten de toeristische steden is het belangrijk om goed te plannen. Een vakantie in Marokko tijdens Ramadan is een extra bijzondere ervaring.
Ben je nieuwsgierig geworden of wil je meer weten over een vakantie naar dit bijzondere land? Neem dan contact met ons op. we vinden het fijn je verder te helpen
Meer lezen?
Wat is de beste reistijd voor Marokko
Waarom wordt Eid al Fitr het Suikerfeest genoemd?
Marokkaanse pannenkoeken: traditioneel ramadan gerecht.