Riad, de werkelije gehume tuinen van Marokko

De afgelopen weken hebben we aandacht besteed aan de geheime tuinen van Marokko, maar de werkelijk verborgen tuinen in Marokko zijn natuurlijk de Riads. Toeristen kennen het woord vooral als gastenverblijf, maar de riad is de belichaming van de Marokkaanse traditionele huizen.

Riad, binnentuin

Het woord riad komt van het Arabische woord ‘ryad’ dat tuin betekent en het verwijst naar een traditioneel Marokkaans gebouw of huis met een patio of binnentuin. Je kan het ook zo zeggen: een riad is dus een tuin, met kamers eromheen gebouwd. Overigens is het Marokkaanse woord voor huis “Dar”.

Riad uitzicht op patio

De serene rust van een riad

Onzichtbaar voor voorbijgangers die onwetend langslopen, liggen verborgen in de smalle steegjes en achter de onbeduidende  deuren kleine paradijsjes. Je stapt een patio binnen, waarvan in het midden zich vaak een fontein bevind, omringt door bomen. De geluiden van de medina dringen niet meer door, waardoor er een serene rust heerst.

Binnen de islamitische cultuur nemen tuinen een bijzondere plaats in. Zoals in mijn blog over de achtergrond van Arabische tuinen al te lezen is, ze representeren tuinen het metafoor van het paradijs. De tuin als ideaal, als paradijs op aarde.

Ontwerp van een riad

Bij het ontwerp is goed rekening is gehouden met de privacy van de bewoners, met name van de vrouwelijke bewoners. De patio is meestal vierkant of rechthoekig en meestal bevinden zich de kamers eromheen in één of twee verdiepingen. De pilaren die de plafonds en daken ondersteunen zijn zichtbaar en vormen een galerij die uitkijkt op de patio. De ramen richten zich naar binnen toe, op de binnentuin. In de buitenmuren bevinden zich geen ramen, dit heeft te maken met privacy. Hierdoor heb je vanaf de buitenkant niet door wat er zich achter dat onbeduidende deurtje bevindt.

Op de begane grond bevinden zich over het algemeen de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de ontvangstkamers, de woon-/eetkamers, en de keuken. De slaapkamers bevinden zich op de verdiepingen erboven.

In riads werden tot niet lang geleden nog bewoond door Marokkaanse families, tegenwoordig zijn velen opgekocht en verbouwd tot gastenverblijven. Ze zijn over het algemeen prachtig gerestaureerd waarbij de unieke Marokkaanse sfeer is gecreëerd. De inrichting bestaat over het algemeen uit typische Marokkaanse hand- en ambachtswerk.

Riad Gallerij met kamers

Contact

Wanneer je Marokko bezoekt is het een ware belevenis om te overnachten in een Riad. Ben je nieuwsgrierig geworden en heb je interesse in een verblijf in een mooie riad of wil je meer weten over een vakantie naar Marokko? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Wil je meer lezen?
Waarom zou ik verblijven in een riad?
Geheime rendez vous in de tuinen van Menara.
Dit zijn de 12 leukeste activiteiten in Fès

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit