Inmiddels is de maand Ramadan al over de helft. Hier in Noordwest Europa houdt dat in dat men op deze langste dag van het jaar ongeveer 19 uur niet mag eten, drinken en roken. Wat de betekenis van Ramadan is, kan je lezen in één van onze vorige blogs, vandaag wil ik het hebben over Iftar (Arabisch) of Ftour (Darija, Marokaans dialect).
Iftar of Ftour
Iftar is het moment van de dag dat het vasten wordt gebroken, of te wel: wanneer ’s avonds de zon ondergaat en men samenkomt om te eten. Rondom Iftar kent men in Marokko vele gebruiken, gewoontes en traditionele gerechten die vaak ook nog per regio verschillen.
Meestal is Iftar een moment van samenkomst van familie en vrienden; men ontmoet elkaar aan tafel waar prachtige heerlijke maaltijden staan uitgestald. Vaak wordt er iets voorgelezen uit de Koran en zet men traditionele muziek op. Muziek die vooral vaak tijdens Ramadan wordt geluisterd.
Traditionele gerechten voor Iftar
Er zijn enkele gerechten die over het algemeen niet ontbreken bij Iftar.
Dadels en Melk
De meeste Marokkanen breken hun vasten met het eten van enkele dadels en het drinken van melk. Dit werd ook door de profeet Mohammed aangeraden.
Harira
Deze soep is in Marokko onlosmakelijk verbonden met Ramadan. Dit is meestal één van de eerste gerechten die worden gegeten na een lange dag vasten.
Marokkaanse muntthee
De bekende Marokkaanse muntthee wordt eigenlijk altijd en overal in Marokko gedronken, dus ook bij de Iftar maaltijd zal deze thee niet ontbreken.
Chebakia, Marokkaanse honingkoekjes
Een chebakia is samengesteld uit verschillende reepjes deeg die als het ware in elkaar worden gevlochten. Vervolgens wordt het deeg gefrituurd en ondergedompeld in vloeibare honing en oranjebloesemwater. Daarna worden er sesamzaadjes overheen gestrooid. Dit koekje wordt vooral vaak tijdens Ramadan gegeten.
Marokaanse pannenkoekjes
Mijn twee favorieten zijn Msemen en Beghrir (griesmeel pannenkoeken). Deze zijn niet alleen tijdens Ramadan populair. Ze worden gegeten met honing en boter
Naar Marokko tijdens Ramadan?
We krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is om Marokko tijdens Ramadan te bezoeken. Ons antwoord is: ja. Het is een unieke belevenis om Marokko te ontdekken tijdens deze bijzondere maand. We geven in ons artikel: In Marokko tijdens Ramadan diverse tips.
Wil je meer weten of wil je Marokko graag bezoeken? Aarzel niet en neem contact met ons op.
Meer lezen over Marokko?
Waarom Marokkaanse geiten in bomen klimmen
Arganolie, het vloeibare goud van Marokko
De gele zandduinen van de Marokkaanse Sahara