De Tuinen van Menara

In de woestijnachtige warmte van Marrakech is men vaak op zoek naar een oase om aan de verzengende hitte van de dag te ontsnappen. De Tuinen van Menara zijn onlosmakelijk met Marrakech verbonden. De meeste bezoekers die via het vliegtuig in deze stad aankomen zien de tuinen al snel liggen. Vanaf het vliegveld rijdt je immers langs dit grote park richting de stad. We besteden al enige weken aandacht aan de “geheime tuinen” van Marokko, deze week: de Tuinen van Menara.

 

Menara is meer dan 700 jaar oud

De tuin is meer dan 700 jaar oud, maar dat is niet het meest opmerkelijke. Het water om deze tuin te irrigeren en het waterbassin mee te vullen komt vanaf de 30 kilometer verder liggende Atlas Gebergte. Dit irrigatie systeem vind zijn oorsprong 700 jaar geleden.

Paviljoen Menara en Atlas Gebergte

Khattara

Het water wordt via een khattara (qanat),  een soort ondergrondse aquaduct, uit de bergen naar beneden getransporteerd om de olijfbomen van water te voorzien.
In het hart van deze tuin ligt een grote vijver waar het water naar toe wordt getransporteerd, dit dient waterreservoir om gewassen te irrigeren. Er gaan ook verhalen dat het bassin ooit is aangelegd om de soldaten van Marokko te leren zwemmen, dit was nodig om Andalusië te veroveren.

Paviljoen in Jardin Menara

Paviljoen

Aan de vijver staat, volgens de traditionele bouw van Arabische tuinen, het prachtige Paviljoen “Menzeh”. Het eerste paviljoen werd hier in de 16e eeuw neergezet door de Saadische Sultans. Daar worden natuurlijk een romantische verhalen bij verteld. Dit paviljoen zou zijn gebouw als plek waar de sultans hun geliefden konden ontmoeten. En de legende gaat dat er onder het paviljoen een schat begraven zou liggen. Het huidige paviljoen werd gebouwd in de 19e eeuw in de Alawi stijl voor gebruik door de sultan en zijn familie.

Het paviljoen biedt een prachtig uitzicht over de tuinen en het omliggende landschap. In de winter en het voorjaar kunt u de besneeuwde Atlasgebergte heel duidelijk zien liggen vanaf dit punt.

 

40 soorten olijfbomen

Als dat al niet genoeg reden is om er een kijkje te nemen, de Menara tuin is een heerlijk rustige plek, ideaal om te ontspannen of te wandelen onder de olijfbomen. Deze tuin beslaat 98 hectare. Er staan vooral olijf- en fruitbomen. Wist je dat er in de tuinen wel 40 verschillende soorten olijfbomen te vinden zijn?

Olijfbomen in de tuin van Menara

Bezoek aan de Tuinen van Menara

De Menara Tuinen zijn dagelijks geopend van 8:00 tot 19:00 uur. Het is zo’n drie kwartier lopen vanaf het centrum van Marrakech (of je kan een taxi nemen). De tuin is vrij toegankelijk en een heerlijke plek om tijdens de warme momenten lekker uit te rusten en af te koelen. Er heerst altijd een leuke en gezellige sfeer waar u kunt ontspannen en van de tuinen kan genieten op uw gemak.

Jardin Menara

Contact

De Tuinen van Menara zijn een echte aanrader als je een bezoek brengt aan Marrakech. Wil je hier een keer naar toe, neem dan contact met ons op.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit