Woestijnexcursie naar Erg Chigaga

Beleef de uitgestrektheid van de zandduinen van Erg Chigaga

9 daagse individuele reis

Tijdens deze rondreis van 9 dagen reis je door enkele van de mooiste landschappen van Marokko: de Hoge Atlas, de mooiste kasbah van Marokko: Aït Benhaddou, de uitgestrekte oase van de Draa Vallei en tenslotte trek je tijdens een woestijnexcursie door het onvergetelijke landschap van de zandduinen van het Erg Chigaga gebied.

Deze reis geeft je volop de gelegenheid om de diversiteit en schoonheid van het Marokkaanse landschap te beleven en om de Marokkaanse cultuur en gastvrijheid te beleven.
Tijdens deze reis verblijf je in sfeervolle riads, eenvoudige bedoeïenententen en comfortabele hotels met zwembad.

Reissom

Reissom

De prijs van deze reis is: € 845,- p.p.

(de prijs is gebaseerd op 2 personen die samen reizen en een kamer delen)

Bij deze prijs zijn inbegrepen:

 • 8 overnachtingen, waarvan 3 in een bedoeïenentent, inclusief ontbijt. In Aït Benhaddou is ook diner inbegrepen. Tijdens de woestijnexcursie zijn alle maaltijden inbegrepen.
 • Auto met chauffeur van dag 2 & dag 3 en dag 6 & dag 7
 • Transfers van en naar het vliegveld op dag 1 en dag 9
 • Erg Chigaga per dromedaris en gids
 • Organisatie met STO-garantiedekking

Bij deze prijs zijn niet inbegrepen:

 • De reis is exclusief vlucht en luchthavenbelasting.
 • Maaltijden die niet genoemd zijn.
 • Drankjes,
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien
 • Entreegelden, gidsen en facultatieve excursies
 • Boekingsbijdrage  €  20,- per boeking.
 • Eénpersoonskamertoeslag € 185,-

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Vliegtickets

De reis is exclusief vlucht. Wij adviseren u graag met het uitzoeken van uw vlucht  Naar Marokko vliegen diverse vliegmaatschappijen rechtstreeks, vanuit Nederland, België en Duitsland. Wanneer u aan ons doorgeeft hoe laat uw vlucht arriveert zorgen wij voor een transfer naar uw hotel.

Reisomschrijving

Reisomschrijving

Reisschema woestijnexcursieDe reis vangt aan in Marrakech, de rode stad. Hier verblijf je één nacht, de volgende dag vertrek je alweer, maar wees niet getreurd: aan het einde van de reis ben je hier nog een paar dagen om van deze zinderende stad te genieten. Je zal ongetwijfeld genieten van de spectaculaire Tizin-Tichkapas in de Hoge Atlas, niet lang daarna stoppen je bij mooiste kasbah van Marokko: Aït Benhaddou. De dag erna reis je door één van de grootste oases van Noord-Afrika: de Draa Vallei. Langs deze groene oase rijd je verder richting de woestijn, tot het kleine stadje M’Hamid.

Er wordt gezegd dat bij M’Hamid de weg ophoudt en de woestijn begint en dat klopt ook eigenlijk wel, want dit wat het laatste dorp voordat de karavanen de Sahara introkken. Vanaf hier begint jouw woestijn avontuur naar de zandduinen van Erg Chigaga. Wat fijn is, dat je hier nog weinig andere toeristen treft. Tijdens deze tocht door de Sahara zal je ervaren dat een woestijn niet alleen uit zandduinen bestaat, je reist land duinen, rotspartijen en groene oases. Je overnacht in je eien bedoeïenentent (of buiten onder de sterrenhemel als je dat liever wilt).

Je woestijnexcursie duurt een paar dagen en is een unieke ervaring die je nooit zal vergeten. Dit is de grootste zandoppervlakte van Marokko, met prachtige hoge zandduinen. Een woestijn zoals je die waarschijnlijk via verhalen en boeken zal verwachten. Na een paar dagen trekken met je eigen dromedaris en begeleider kan je genieten van een heerlijk hotel met zwembad in Zagora. Je kan hier relaxen, maar er is ook genoeg te doen in deze stad. Uiteindelijk rijd je terug naar Marrakech. Hier geniet je in een riad van al het moois dat deze stad te bieden heeft. Struin over de souks op zoek naar leuke souvenirs, bezoek de paleizen van oude dynastieën of geniet van de vele mooie parken die deze stad kent.

Dag tot dag

Dag tot dag

Dag 1

Je komt aan op het prachtige nieuwe vliegveld van Marrakech. Via een transfer word je naar je riad of hotel gebracht. Hier zal je één nacht verblijven. Marrakech is één van de vier koningssteden en één van Marokko ’s belangrijkste culturele centra. De oude medina staat eveneens werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dag 2
In de ochtend vertrek je richting het Atlasgebergte, de komende dagen zal je verbaasd staan van de diversiteit van de landschappen in Marokko. De reis van vandaag zal ongeveer 4,5 uur duren, tenzij te besluit om onderweg ergens te stoppen.

Vanuit Marrakech zie je al snel het Hoge Atlas gebergte in de verte liggen. Via de imposante Tizi-n-Tichka kronkel je het gebergte over en rijd je naar de bekende kasbah Aït Benhaddou. Het steeds veranderende uitzicht is adembenemend mooi en door de vele bochten is het uitzicht elke keer weer anders. Onderweg ontdek je de kleuren van het Marokkaanse landschap. De witte sneeuwtoppen, de oranje en rode lemen dorpjes, de groene muntvelden en gele tarwevelden.
Je bezoekt eerst Ouarzazate, met een prachtige kasbah en restaurants waar je heerlijk kan lunchen. In Ouarzazate liggen ook de grootste filmstudio’s ter wereld. Na het bezoek aan deze stad rijd je een stukje terug naar Aït Benhaddou. Dit is de mooiste en best bewaarde kasbah van Marokko en waarschijnlijk heb je hem al vaker gezien dan je misschien wel realiseert, want deze prachtige kasbah wordt regelmatig gebruikt als filmset. Vele films zoals Game of Thrones, Kingdom of Heaven, Jewel of the Nile en Lawrence of Arabia zijn hier opgenomen. Je overnacht in een hotel op loopafstand van de kasbah, welke je op eigen gelegenheid kan ontdekken.

Dag 3
Je vertrekt vroeg vandaag, want je hebt een aardige tocht voor de boeg. Eén die je zeker niet zal vervelen. Via Ouarzazate rijd je in zuidoostelijke richting, op naar de Sahara!
Je zal merken dat het landschap sterk is veranderd ten opzichte van de vorige dag. Het is ruig met kale rotsen en grote afgronden. Het duurt even, tot vlakbij de stadje Agdz dat je de eerste palmbomen zal zien: welkom in de prachtige Draa Vallei.
De Draa-rivier stroomt als levensader door de vallei, met als resultaat prachtige groene dadelpalmbomen vele kasbahs en Berderdorpjes. Na verloop van tijd nader je de stad Zagora, de befaamde plek waar de karavanen vertrokken naar Timbouktou. Deze dag besteed je geen tijd in Zagora, maar rijden we verder door naar M’Hamid. Er wordt gezegd dat bij M’Hamid de weg ophoudt en de woestijn begint en dat klopt ook eigenlijk wel, want dit wat het laatste dorp voordat de karavanen de Sahara introkken. Vanaf hier begint jouw woestijn avontuur met je eigen dromedaris naar de zandduinen van Erg Chigaga. Welkom in de Sahara.

Wat moet ik in pakken voor mijn woestinsafari?

Dag 4 & 5
De komende dagen wil je zeker er de zonsopgang niet missen, sta vroeg op en beklim één van de hoogte duinen. Dit is een belevenis die je ten volle wilt ervaren. Na het ontbijt wordt het kamp afgebroken en de dromedarissen opgezadeld. Je loopt een paar uur en dan ga je lunchen, na een heerlijke siësta houden loop je nog een stuk voordat het volgende kamp wordt opgezet. Je dineert dineer je samen met je begeleider bij het kampvuur. En misschien knijp je jezelf even om te controleren of je niet droomt: je maakt een echte tocht door de Sahara!

Dag 6
Na het ontbijt reis je weer terug naar M’Hamid en staat er weer een auto met chauffeur je op te wachten, vervolgens rijd je naar Zagora. Onderweg kan je stoppen in Tamegroute, deze plaats is bekend vanwege haar prachtige groene keramiek en één van de oudste bibliotheken ter wereld. Vlak voordat je Zagora inrijdt kan je nog een bezoek brengen aan het dorp Amezrou. Dit is een mooie kasbah en een oude Joodse nederzetting en ooit bekend om haar zilveredelsmeden.

In Zagora verblijf je deze nacht in een comfortabel hotel met zwembad. Je kan lekker relaxen of lekker door de stad lopen. Veel toeristen maken een foto van zichzelf bij dit beroemde bord.

Dag 7
Deze dag staat een lange toch voor de boeg. Je rijdt weer door de mooie Dra Vallei richting Ouarzazate, langs Aït Benhaddou de Tizi-n-Tichka over: op naar Marrakech. De komende dagen heb je de tijd om deze prachtige stad te gaan ontdekken. Je verblijft in een mooie riad.

Dag 8
U kunt vandaag zelf of onder begeleiding van een gids de stad verkennen. Er is genoeg te zien en te doen in Marrakech. Het centrale punt is het plein Djemaa El Fna, dat in de schaduw ligt van de befaamde Koutoubia minaret uit de twaalfde eeuw. Het leven gaat hier door tot diep in de nacht, overdag zie je er schrijvers die brieven van analfabeten opnemen, slangenbezweerders, acrobaten en mannen die de koran reciteren. ‘s Avonds komt het plein tot leven en is het een bonte mengeling van eettentjes, muzikanten, clowns, verhalenvertellers en toneelspelers, een oude zeer Marokkaanse aangelegenheid, die al eeuwen lang op dezelfde manier plaatsvindt. Djemaa El Fna ligt aan de rand van het stadcentrum met zijn kleurrijke souks, bijna alles wordt hier nog met de hand gemaakt. Verder bevinden zich in de buurt enkele interessante paleizen zoals het Al Badii Paleis, het Bahia paleis en medrassa’s (koranische scholen). Of ontdek één van de vele tuinen en parken in de stad, zoals bijvoorbeeld Jardin Majorelles of de tuinen van Menara. Het zijn heerlijke oases om tot rust te komen.

Dag 9

Vandaag word je via een transfer naar de luchthaven gebracht.
Mocht je langer willen verblijven in Marokko, dan is verlenging van je reis een mogelijkheid. Misschien wil je nog een paar dagen ontspannen aan het strand van het bijzondere havenplaatsje Essaouira. Indien je dit wilt, neem dan contact met ons op.
Wij plannen onze reizen zorgvuldig. De hier genoemde reisdagen liggen vast, maar onderweg is er in overleg met de groep en de reisbegeleiding altijd ruimte voor een andere invulling van het programma.

In Marokko zijn dingen vaak minder strak geregeld als in Nederland, hierdoor kunnen er zich op het laatste moment veranderingen en wijzigingen voordoen. Wij vragen hiervoor jouw begrip. Het is een onderdeel van het avontuurlijke karakter van het land. Uiteraard staan wij garant voor een unieke belevenis.

Praktische info

Praktische info

Accommodatie

U verblijft goede toeristenklasse hotels, meestal zijn dit 3-sterrenhotels. Overal is een douche en toilet aanwezig en in de meeste hotels is airconditioning aanwezig. Het ontbijt is inbegrepen. In het binnenland kan het zijn dat u verblijft in eenvoudige, maar sfeervolle hotels of gastverblijven.

Vervoer

Tijdens deze reis maken we gebruik auto met chauffeur. Voor transfers bij aankomst wordt gebruik gemaakt van taxi’s die u zullen halen en brengen.

Maaltijden

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen (tenzij anders vermeld). De Marokkaanse keuken is goed en gevarieerd. De kosten van een avondmaaltijd zijn gemiddeld € 10,-. Lunchen doet u onderweg, in overleg met uw chauffeur. De kosten zijn voor eigen rekening.

Excursies

Entrees en kosten van facultatieve excursies zijn niet bij de totaalsom inbegrepen.

Geldzaken

De munteenheid in Marokko is de Dirham. De actuele koers kunt u bijvoorbeeld bekijken op www.oanda.com. In Marokko zijn bijna overal pinautomaten. U kunt natuurlijk cash euro’s meenemen, voor noodgevallen of wanneer een pinautomaat het niet doet. Dit is voor eigen risico. We raden u af om al in Nederland Dirhams om te wisselen, vanwege een zeer ongunstige koers.Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen hanteren wij een indicatie van € 200,- (8 dagen). Natuurlijk bepaalt u zelf uw uitgaven patroon, maar dit is een indicatie voor uitgaven als maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies etc.In Marokko is het gebruikelijk om een fooi te geven voor een verleende dienst. Bij veel reisgroepen wordt een gezamenlijke fooienpot gemaakt waaruit de gezamenlijke fooien voor gidsen, hotelpersoneel, chauffeurs e.d. worden betaald.

KlimaatTemperatuur Marokko
De beste reistijd voor het binnenland van Marokko is het voor- en najaar. In de zomer is het dan erg heet. In de woestijn en bergen kan het in de maanden januari en februari nog wel flink afkoelen, terwijl het overdag wel lekker warm kan worden. Houdt hier rekening mee bij de kleding op uw reis.. We raden in die periode dan ook aan om vooral laagjes kleding over elkaar te dragen. Overigens is het aan de kust het hele jaar door lekker warm.

Reisdocumenten
Voor Marokko heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit Marokko nog zes maanden geldig is. Voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort is geen visum vereist. Een identiteitskaart is onvoldoende om het land binnen te komen.

Bagage
Omdat de temperaturen in Marokko nogal kunnen verschillen adviseren we om laagjeskleding mee te nemen. Houdt er rekening mee dat Marokko een islamitisch land is. Over het algemeen wordt er geen aanstoot genomen aan de westerse manier van kleden, maar het wordt prijs gesteld als je geen hemdjes, korte broeken of te strakke kleding aantrekt met name in het platteland.

 • kleine tas/rugzak voor je dagelijkse uitstapjes, voor in de bus en voor de nacht in de woestijn
 • geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
 • zonnebrandcrème, zonnebril en iets voor op je hoofd tegen de zon
 • EHBO-spulletjes, muggenolie, anti-diarree-middel, ORS, keeltabletten
 • reisverzekering + kopie van de polis!!
 • stevige (wandel)schoenen

Onderweg
We doen er alles aan om onze reizen uit te voeren volgens de verwachtingen die u redelijkerwijs van onze reizen mag hebben. Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden zoals is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn. Marokko heeft als bestemming een avontuurlijk karakter, dingen kunnen er veranderen en soms zijn deze wijzigingen pas tijdens reis de bekend.

Wanneer er tijdens de reis Zijn er feiten of gebeurtenissen voordoen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, dan vragen wij u dit meteen aan ons te laten weten, en niet te wachten tot na de reis. Geef dit bij voorkeur door aan uw reisbegeleider en anders aan ons kantoor. Wij kunnen op dan meteen, samen met u, bekijken hoe we dit kunnen oplossen.

Wil je deze reis boeken?

Heb je interesse in deze reis met een woestijnexcursie en een bezoek aan Marrakech? Heb je nog vragen of wil je meer weten over Marokko? Stuur dan een bericht met jouw vraag, je naam en telefoonnummer en wij nemen dan contact met jou op.

Maak een afspraak

Op al onze reizen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Deze vindt u hier.